Léon van Opstal

Léon Alexander van Opstal

insect-mechanicus/reanimator

Toen ik naar huis liep vanuit mijn werk heb ik in totaal 43 dode hommels gevonden. Onder 1 en dezelfde boom zelfs 12. Wereldwijd buigen biologen zich over de vraag waar deze massale sterftes vandaan komen. Niet zonder reden. Al in 2010 heeft de UN de noodklok geluid in verband met de wereldwijde afname van bijen en hommels, op sommige plaatsen zelfs met 85%!¹Over de laatste 20jaar zijn in Nederland en Engeland over 71% ²van de vlindersoorten sterk afgenomen. Zeer zorgelijk, aangezien al ons voedsel bestoven wordt door deze geweldige insecten. Deze beestjes vechten voor het behoud van zowel hun  eigen voortbestaan, maar ook voor dat van alle andere landdieren.

In mijn werk probeer ik bestuivers te ‘re-animeren’, tot nu toe richt ik mij op de vlucht. Middels mij bekende technieken onderzoek ik de technologische waan waarin wij ons bevinden en probeer ik de ogen van de toeschouwer te openen en een hernieuwde vorm van bewustzijn te faciliteren voor de circle of life waarin wij leven.

¹ Zembla; Moord op de Honingbij uitzending 12 maart 2011, NPO VARA, 01:48 min

² United Nations Environment Programme 2010 – UNEP Emerging Issues: Global Honey Bee Colony Disorder and Other Threats to Insect Pollinators. Page 3

www.leonvanopstal.com