Bert Feddema

Het zelfportret is een onderwerp dat reeds door vele kunstenaars is uitgebeeld. Maar de zelfportretten van Bert zijn uniek. Het zijn letterlijk portretten van de kunstenaar zijn bin- nenste, zijn ziekte en gebreken. Bert werd chronisch ziek en kwam terecht in de medische cyclus van ziekenhuizen en lange termijn medicatie. Het beïnvloedde hem zozeer dat hij heel zijn medisch dossier in beeld openbaar heeft gemaakt. Door gebruik te maken van
zijn eigen röntgenfoto’s, echo’s en bloedwaarden die hij in al die jaren verzameld heeft. In metershoge schilderijen toont hij zijn botten, spieren, organen, nieuwe heupen en talloze medicijnen die hij heeft geslikt en nog steeds slikt. Hij werd zo onderdeel van de westerse belofte van langer en gezond leven, verkondigd door vooral wetenschappelijke en farma- ceutisch bedrijven. Met als grote leugen het belang van de zorg voor de patiënt maar wat neerkomt op het keiharde eigenbelangen en geldelijk gewin van de farmaceutische indus- trie en gezondheidsinstituten. Multinationals in welke verschijningsvorm werden dan ook de inspiratiebron voor Bert. Met als apotheose de oprichting van zijn eigen multinational ‘High Tech Brain Technology’ (HTBT).

Wetenschap en Technologie beetgepakt door een kunstenaar. Gewapend met potlood en penseel snijdt hij laag voor laag door het abces van onze wetenschap en technologie. De zweer van de moderne samenleving blootleggend toont hij de schoonheid van waaruit wij mensen zijn opgebouwd. Kwetsbaar in heel zijn lijf en lijden, laat Bert ons oog in oog staan met onze eigen gezondheid en ziekte. Onze ervaringen met wellicht ziekenhuizen en opera- ties en ons geloof in een eeuwig leven zonder pijn.

www.htbt.exto.nl
Enrico ; Salon d’Autonome